Den Země v 7. C

17. 4. 2024


V rámci oslav Dne Země  navštívila 7. C  Žijící skanzen



V pátek 12. 4. 2024 jsme se vydali vlakem do obce Jindřichovice pod Smrkem, kde má domov Žijící skanzen, V jeho centru stojí přes 200 let starý podstávkový dům, v jehož hospodářské části je umístěno muzeum. A tak jsme se jako mávnutím kouzelného proutku ocitli v minulosti a od průvodce jsme se dozvěděli, jak vypadal v této krajině život venkovského obyvatelstva před průmyslovou revolucí. 

Navštívili jsme kovářskou a truhlářskou dílnu, vlastními silami jsme roztočili žentour, seznámili se s vybavením tehdejších domácností, nakoukli do letní kuchyně a přesvědčili se, že jídlo se dá v přírodě uvařit jen pomocí sluníčka.

Také jsme se mohli podívat do jediného funkčního a veřejně přístupného větrného mlýna v Čechách. Ti odvážní vyzkoušeli i místní suché WC. Prostě tady se vše odehrává v souladu s přírodou.

Na závěr jsme si na přilehlých pozemcích postavili pagodu, opekli si buřty a také si zasportovali. Aktivní pobyt na čerstvém vzduchu se spoustou nových zážitků a informací nás tak zmohl, že jsme zpáteční cestu prospali. Možná, že se některým z nás zdálo, jak na poli marně zápolíme s ruchadlem bratranců Veverkových, které bylo součástí muzejní expozice. Kdo ví...

 


připojené fotografie:







Pro zobrazení této fotogalerie musíte zadat správné heslo